AVO is WCAG proof

image: team HTA/Freepik

Voor websites van overheden geldt dat deze op 28 juni 2025 moeten voldoen aan de Web Content Accessibility Guidelines, ofwel de WCAG. Dit is ook van toepassing op de diensten die leveranciers aanbieden via die websites. Een voorbeeld van onze eigen applicatie is het online reserveringsportaal voor accommodaties; AVO.

Hulp ingeschakeld

HTA Software heeft begin 2025 samen met Level Level de handschoen opgepakt om AVO (uitbreidingsmodule bij AVM voor online reserveren) te verbeteren. Het belangrijkste uitgangspunt was om het online reserveringsportaal te laten voldoen aan de regels van WCAG 2.1 met een doorkijk naar versie 2.2. En inmiddels zijn we zover.

Wat was al goed

Het reserveringsportaal biedt online aan klanten (van de gemeente) een uitgebreid overzicht van alle verhuurbare accommodaties. En elke accommodatie kan door de licentiehouder zelfstandig worden verrijkt met aanvullende informatie over grootte, maximale bezetting, locatie, prijzen en niet geheel onbelangrijk: foto's. En op deze onderdelen kan een bezoeker ook filteren.

Niet geheel onbelangrijk; van elke accommodatie kan de beschikbaarheid worden bekeken. De agenda. En een bezoeker heeft de mogelijkheid om een accommodatie voor een gekozen periode te reserveren en, mits ingeschakeld, daarvoor te betalen via bijvoorbeeld iDeal. Hieraan is niet veel veranderd. Er zijn wel kleine aanpassingen gedaan om de algehele werking te verbeteren.

Meer weten AVO en WCAG?

Gebruik onderstaande knop en laat uw contactgegevens achter, dan nemen wij contact met u op.

Wat is verbeterd

Met het voldoen aan WCAG, kijken we vooral naar inclusie. Gebruikers van AVO die bijvoorbeeld een visuele beperking hebben, moeten net zo goed een accommodatie kunnen boeken. Zij maken vaker gebruik van hulpmiddelen zoals een schermlezer.

En naast de uitgangspunten op het gebied van visuele ondersteuning die van toepassing zijn op het portaal, moeten de opbouw ervan en code erachter kloppen. Alleen dan gaan de hulpmiddelen op logische wijze door de website. Dat was bij een reserveringsportaal met zoveel opties een behoorlijke uitdaging.

  • Het portaal werkt met focus

  • AVO heeft een goede structuur

  • Er is sprake van een koppenstructuur

  • Schermlezers bewegen in de juiste volgorde

  • Resultaten en menu's in de juiste volgorde

Nieuwe inzichten

Het aanpassen van AVO bracht ons ook nieuwe inzichten en tegelijkertijd mogelijkheden. Tijdens het herschrijven en structureren van de code hebben we ook gekeken naar de indeling en het kleurgebruik van het portaal. Contrast is nu eenmaal belangrijk. En niet geheel onbelangrijk het gebruik van (verplichte) velden en overbodige functies. Het gaat om kleine aanpassingen, maar het uiterlijk is er rustiger door geworden.

Meer weten over AVO?

Voor meer informatie over AVO en welke aanpassingen we hebben gemaakt om te kunnen voldoen aan de WCAG, neemt u contact met ons op via het webformulier.

Vragen naar aanleiding van dit artikel?

  • Of wil je een use case voorleggen? We denken graag met je mee. Neem gerust contact op!